Ernst Knam – król czekolady

Szef, cukiernik, mistrz czekolady, urodzony w Niemczech, na stałe związał się z Włochami . Początkowo pracował z największymi szefami kuchni w znanych restauracjach, a w 1992 roku otworzył w Mediolanie własną cukiernię L’Antica.

Od grudnia 2012 roku jest bohaterem programu reality show „Król Czekolady”, od listopada 2013 roku juror w programie „Bake Off Italia”. Mistrz Włoch w Czekoladzie 2009/2010, kapitan włoskiej drużyny, która wygrała mistrzostwa świata w lodziarstwie „Coppa del MondodellaGelateria” w 2012 roku.

Jest wyjątkowo wymagającym szefem, perfekcjonistą, wymagającym bardzo dużo od siebie i od współpracowników. Nie toleruje żadnych wymówek, jako kapitan włoskiej drużyny poprowadził ją na najwyższe miejsce na podium w mistrzostwach Coppa del Mondo. Kontrowersyjny , kochany i nienawidzony jednocześnie, stał się prawdziwą gwiazdą telewizyjną a program „ Król Czekolady” przyciąga miliony widzów.

Napisał już 17 książek o bardzo zróżnicowanej tematyce kulinarnej- od słonych przekąsek po dania bezglutenowe. W styczniu 2014 roku ukazała się jego najnowsza książka „ Cóż to za Raj, bez czekolady’’ – na promocji tej książki powiedział „ jeśli w raju nie ma czekolady, nie zamierzam tam pójść..!”. Książka zawiera ponad 60 przepisów Ernsta Knama, od tortów po musy, od pralin po tradycyjne włoskie ciasteczka zmodyfikowany wg „ filozofii Knama”. Fundamentem wszystkiego jest szczególne podejście do cukiernictwa, filozofia wg której cukiernictwo jest sztuką emocjonalną, nie tylko dlatego ,że słodycze poprawiają nastrój i koją nasze serca, ale również dlatego, że każde ich przygotowanie wymaga zaangażowania i skupienia, oprócz, oczywiście składników najwyższej jakości.

Zgodnie z pierwszą zasadą filozofii Knama: „Sztuka robienia słodyczy to o wiele więcej niż przestrzeganie do perfekcji receptury : to prawdziwy gest miłości. Nie trzeba być wielkim szefem czy mistrzem cukierniczym żeby zadbać o osoby, które nas otaczają” .

W czekoladzie słynie z interpretacji smakowych, niecodziennych zestawień. Do lodziarstwa przeniósł swoje najbardziej znane kreacje czekoladowe, połączenie czekolady z marakują, mango i czerwonym pieprzem, z owocami cytrusowymi, ze słonym karmelem, pomarańczy, malin i róży z likierem alkiermes.

O sobie mówi: „ Wyzwania zawsze mnie pociągały. Najważniejsze wygrałem jako bardzo młody chłopak, kiedy odkryłem mój zawód. Możliwość uzewnętrznienia mojej nienasyconej ciekawości, mojej fantazji, możliwość pracy bez rutyny i nudy. Pasja, którą odkryłem w czekoladzie, źródło nieustającej inspiracji, moja muza. Po wielu latach doświadczenia czuję, że pracując z jakością, wyobraźnią i odwagą , z czekoladą można nadal odkrywać nowe, eleganckie, poruszające interpretacje do zaoferowania światu miłośników dobrego smaku”.

Nowym wyzwaniem dla Ernsta Knama była współpraca z firmą Comprital przy opracowaniu nowej bazy do lodów czekoladowych sygnowanej jego nazwiskiem. Nowy produkt oparł na recepturze tortu „l’Africana” , jednego z najsłynniejszych jego wyrobów. Baza jest produktem w proszku, zawiera czekoladę i kakao pochodzące wyłącznie z plantacji afrykańskich, w ilości ponad 10%.

Dodatek surowego cukru trzcinowego i cukru winogronowego łączy się doskonale ze lekko owocowym, karmelizowanym smakiem ziaren kakao.

Wystarczy rozpuścić 1,3 kg produktu (torebka) w 2,7 litra ciepłego mleka aby otrzymać bazę czekoladową gotową do mrożenia we frezerze. Produkt daje gwarancję otrzymania zawsze doskonale zbilansowanych, kremistych lodów o długiej trwałości w witrynie.

Ewa Krasoń

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress