SPEEDY – lody prościej niż myślisz

Rozpoczęcie rzemieślniczej produkcji lodów wiąże się z bardzo dużymi nakładami finansowymi i koniecznością zatrudnienia wykwalifikowanego personelu. Zdaniem pana Gianni Osti prezesa firmy Comprital S.p.A są to podstawowe przyczyny utrudniające i spowalniające rozwój lodziarni rzemieślniczych. Obecny rynek lodziarski potrzebuje rozwiązań prostych, ekonomicznych i oszczędnych, a jednocześnie dających produkt finalny wysokiej jakości.

Firma Comprital jako pierwsza na rynku już w latach 80-tych wyprodukowała gotowe lody cytrynowe, wymagające wyłącznie dodania wody i wlania do frezera. Ogromny sukces tego produktu spowodował, że firma kontynuowała wprowadzanie kolejnych smaków. W chwili obecnej linia Speedy ma ponad 50 smaków, owocowych i mlecznych, to kompletna gama produktów, wystarczająca ilość smaków do każdej, nawet bardzo dużej lodziarni.

Przygotowanie kuwety lodów wymaga tylko dokładnego wymieszania opakowania produktu z wodą (sorbety) lub mlekiem ( smaki klasyczne) i zamrożenia we frezerze. Wszystkie smaki produkuje się na zimno, bez konieczności pasteryzacji.

Produkty są doskonale zbilansowane, wszystkie smaki w taki sam sposób zachowują się w witrynie. Nie ma problemu z lodami, które są zbyt twarde, lub zbyt miękkie w czasie przechowywania. Do produkcji Speedy używane jest mleko Humana, o najwyższej zawartości protein i wyjątkowej czystości mikrobiologicznej , pistacja, orzechy laskowe, do sorbetów liofilizowane owoce. Lody zrobione z takich surowców mają doskonały smak i strukturę i bardzo dobrze przechowują się w witrynie. Bardzo ważna jest również powtarzalność produkcji, będąca wyznacznikiem jakości, zupełnie niezależna od doświadczenia pracownika, który w danym dniu ma zrobić lody.

Speedy mogą być stosowane jako uzupełnienie produkcji w okresie jej natężenia, kiedy w lodziarni brak jest czasu na pełny cykl produkcyjny, lub jako uzupełnienie gamy smaków i przygotowanie w sezonie np. lodów arbuzowych . To również świetny produkt na przygotowanie sorbetów z owoców egzotycznych do których jest trudno w naszym klimacie kupić odpowiednie owoce.

Oczywiście użycie gotowego produktu nie wyklucza możliwości personalizacji lodów. Do dyspozycji jest tu cały wachlarz możliwości, takich jak dodanie świeżych lub mrożonych owoców, wzbogacenie masy śmietanką, dodatek serka mascarpone, ricotta, alkoholu, past smakowych, przekładanie lodów pastami variegato oraz dodatek różnych posypek, ciastek, prażonych orzechów. Jednym słowem pozostaje wiele miejsca na rzemieślniczą kreatywność.

Comprital opracował dla swoich klientów receptariusz, zawierający ponad 150 pomysłów na lody,żeby oferta lodziarni była stale atrakcyjna dla konsumentów.

Korzyści dla producentów:

  • niższy koszt inwestycji , nie trzeba kupować pasteryzatora
  • zmniejszenie powierzchni produkcyjnej
  • zmniejszenie powierzchni magazynowej
  • zmniejszenie powierzchni magazynowej chłodzonej
  • mniejsze zużycie energii elektrycznej i wody
  • skrócenie czasu produkcji
  • nie ma potrzeby zatrudniania wykwalifikowanego lodziarza
  • możliwość wyszkolenia pracownika bez kwalifikacji, praktycznie w ciągu kilku godzin
  • przy pracy na linii Speedy produkcję lodów mogą wykonywać ekspedienci sklepu, przed godzinami otwarcia
  • prosta możliwość produkcji w punkcie sprzedaży, widocznej dla klienta
  • możliwość dokładnego rozliczenia produkcji i sprzedaży : 1 opakowanie =1 kuweta = X gałek lodów

Linia Speedy ma znacznie szersze zastosowanie niż tylko do lodów tradycyjnych kręconych we frezerze. Produkt może być używany również w maszynach soft, do sprzedaży w waflu jako alternatywa dla lodów soft z większą ilością smaków, lub do napełniania kuwet z możliwością sprzedaży lodów z witryny.

Na rynku jest bardzo wiele maszyn soft, których właściciele są zainteresowani uruchomieniem lodziarni i sprzedaży lodów z witryny. Linia Speedy oferuje taką możliwość bez konieczności inwestowania w nowe maszyny.

Speedy to również doskonały produkt do stosowania w granitorach, w których uzyskamy kremowy, aromatyczny shake lub w granitorach o wzmocnionym systemie mrożenia, stosowanych w kawiarniach i barach do produkcji lodów.

Speedy można również wykorzystać do przygotowania w blenderze,z mlekiem lub wodą oraz kostkami lodu, smakowitych „smoothies” w ponad 50 smakach.

Wiele możliwości zastosowania produktów z linii Speedy w różnych urządzeniach sprawia, że są niezastąpione wszędzie tam, gdzie w ofercie pojawiają się lody lub napoje na bazie lodów.

Linia Speedy jest również idealnym rozwiązaniem dla franczyzowych sieci lodziarni ponieważ pozwala na uzyskanie powtarzalnej jakości, możliwość kontroli nad produkcją i sprzedażą oraz prosty sposób dystrybucji surowców. Oczywiście w tym przypadku tworzone są indywidualne linie produktów dla franczyzodawców pod ich brandem.

Ewa Krasoń

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress