WYJĄTKOWY DESER – LODOWE SUSHI

W czasie tegorocznych targów Expo Sweet na stoisku firmy Comprital Polska Sp z o.o. odbędą się pokazy przygotowywania lodowego sushi.

Prezentacje będzie prowadził osobiście Filippo Novelli, który jest autorem tego ciekawego projektu.Filippo Novelli szef kuchni drużyny włoskiej, która zwyciężyła w Pucharze Świata w Lodziarstwie – Coppa del MondodellaGelateria 2012, zdobywca wielu prestiżowych nagród : Premio PromessadellaCucinaItaliana, finalista konkursu „Najlepszy deser orzechowy Cortemilia” 2010/2011, mistrz smaku w 2009/2010 i 2011/2012.

Zafascynowany smakami orientu postanowił stworzyć awangardowy produkt, połączyć tradycję włoskiego lodziarstwa z egzotycznymi smakami Dalekiego Wschodu.

O swoim projekcie, który zaowocował pięknie wydanym katalogiem, zawierającym liczne receptury, mówi w następujący sposób:

„Odnalezienie perfekcyjnej syntezy smaku i estetyki to wyzwanie , które mnie zawsze fascynowało. Starożytna mądrość kuchni orientalnych zawiera niewiarygodne sugestie do odkrycia. Niniejsza kolekcja była kreatywną podróżą, tworzoną i doskonaloną w czasie. Dedykowana tym, którzy tak jak ja żyją pasją eksperymentowania, chroniąc tradycję i naturalność smaku , które pozostaną dla mnie prawdziwym sercem cukiernictwa i lodziarstwa włoskiego.”

Dopracowane w najdrobniejszych szczegółach, pięknie wykonane lodowe sushi kusi ciekawymi kształtami i egzotycznym smakiem.

Bazą do ich wykonania są lody o smaku zielonej herbaty, czekoladowe z wasabi lub papryczką, mięta z cytryną i limonką, śliwki umeboshi, ryżowe z kardamonem lub imbirem, waniliowe z pieprzem seczuańskim, lody z awokado.. Możliwości łączenia smaków i nietypowych dla lodziarstwa kształtów są ogromne.

Projekt został dopracowany w najmniejszych szczegółach, tak aby wykonanie sushi było możliwe w każdej lodziarni. Praktyczne silikonowe formy zaprojektowane specjalnie do sushi , szczegółowe receptury i poglądowe rysunki umożliwiają szybką i łatwą produkcję.

Istotne jest również to, że lody z których wykonane zostało sushi nie zawierają emulgatorów ani stabilizatorów ( jedynym stabilizatorem jest mączka nasion chleba świętojańskiego), można więc z dumą podawać informację o ich składzie, ponieważ posiadają tzw. „czystą etykietę”.

Oryginalny deser może stanowić ciekawą alternatywę, szczególnie w restauracjach lub jako produkt sprzedawany do konsumpcji w domu. Niewątpliwie otwiera nowe możliwości poszerzenia oferty i zwiększenia sprzedaży w lodziarni i warto się nim zainteresować.

Filippo Novelli, który przyjął nasze zaproszenie na targi w Warszawie jest jednym z wykładowców w Centrum Szkoleniowym „Athenaeum” firmy Comprital, gdzie prowadzi m.in. szkolenia z produkcji lodowego sushi. Podobne szkolenia planujemy również realizować w Polsce.

Ewa Krasoń

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress