Baza wiedzy

Baza Wiedzy: Pasteryzacja

Pasteryzacja w produkcji lodów to nic innego jak ogrzanie płynnej mieszanki lodowej do określonej temperatury i natychmiastowe jej schłodzenie.  Dawniej proces ten odbywał się całkowicie uproszczoną, wręcz „domową” metodą. Kiedy w Polsce pojawiały się pierwsze lodziarnie rzemieślnicze, nie były dostępne urządzenia i maszyny pozwalające zautomatyzować proces. Ogrzewano więc masę w dużych, stalowych lub miedzianych garnkach bezpośrednio

Czytaj więcej...

Czym są lody rzemieślnicze?

Kiedy mówimy o lodach rzadko zastanawiamy się czy oprócz faktu że nam smakują czy nie coś jeszcze je wyróżnia. Tymczasem jeśli spojrzeć na temat lodów z szerszej perspektywy możemy podzielić je na przynajmniej kilka sposobów.  Najpopularniejszym wyróżnikiem jest metoda produkcji. I tu możemy od razu podzielić lody na rzemieślnicze i te produkowane przemysłowo. W tym

Czytaj więcej...