Czym są lody rzemieślnicze?

Kiedy mówimy o lodach rzadko zastanawiamy się czy oprócz faktu że nam smakują czy nie coś jeszcze je wyróżnia. Tymczasem jeśli spojrzeć na temat lodów z szerszej perspektywy możemy podzielić je na przynajmniej kilka sposobów. 

Najpopularniejszym wyróżnikiem jest metoda produkcji. I tu możemy od razu podzielić lody na rzemieślnicze i te produkowane przemysłowo. W tym drugim przypadku używa się nie tylko innych maszyn i urządzeń. Inna jest także receptura, inne składniki i surowce. Jest tak przede wszystkim dlatego, że lody przemysłowe sprzedawane są głównie ze sklepowych zamrażarek i witryn, dokąd muszą zostać dowiezione często z dość mocno oddalonego zakładu produkcyjnego. Aby wytrzymały transport i wahania temperatur inny będzie także ich skład…

gelato_1Skupmy się jednak na lodach rzemieślniczych. To lody produkowane najczęściej w małych rodzinnych zakładach. Do ich produkcji używa się mniejszych urządzeń, gdzie lody nie są dodatkowo napowietrzane, a wyjątkową strukturę i konsystencję uzyskuje się głównie poprzez prawidłowo opracowaną recepturę. Tym zajmujemy się na co dzień.

Chcielibyśmy, aby nasza baza wiedzy, zdobywana przez wiele lat pracy z lodziarzami, ich lodami i problemami, przybliżyła Ci temat produkcji lodów rzemieślniczych. Aby wygodniej było odnaleźć interesujące Cię tematy baza została podzielona na szereg artykułów. Po prostu przeglądaj je po kolei, lub skorzystaj z wyszukiwarki na stronie.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości czy pytania, a może własne sugestie, jesteś lodziarzem czy cukiernikiem,  nawet jeśli jeszcze sam nie produkujesz lodów, planujesz otwarcie lodziarni lub jesteś naszym kolegą z innej firmy i zajrzałeś tu z ciekawości, to na każdym etapie możesz skorzystać z wygodnej dla Ciebie formy kontaktu z nami. Po prawej stronie znajduje się formularz kontaktu, możesz także napisać maila lub po prostu zadzwonić.

Jesteśmy do Twojej dyspozycji: )

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress