Giubileo Experience

Catalogo Comprital PL 2014 OKLADKA BIALAProdukcja lodów tradycyjnych osiągnęła dziś nie tylko w Polsce, ale właściwie na całym świecie pewien poziom jakościowy, który nazwać można by stałym, gdyby spojrzeć na temat w szerszej perspektywie. Receptury lodziarzy są mniej lub bardziej poprawne, a konsument ma możliwość wyboru spośród produktów odróżniających się właściwie tylko smakiem i formą podania. Wszyscy produkują lody w oparciu o te same, używane naprzemiennie składniki. Rynek produktów spożywczych zmienia się jednak znacznie i jest to zmiana zdecydowanie istotna. Pytanie jest nie czy, ale kiedy rzemieślnik produkujący lody je dostrzeże.

To co niewątpliwie możemy obserwować wśród konsumentów na świecie a także w Polsce to nieustające dążenie konsumentów do coraz bardziej świadomego wyboru produktów spożywczych. Coraz częściej spotyka się ludzi, którzy w poszukiwaniu dobrej żywności wracają do produkowania jej w sposób maksymalnie tradycyjny. W pieczywie unika się polepszaczy, w wędlinach konserwantów i wzmacniaczy smaku,itp.…

Już dziś widać, że trendy te nie ominą w najmniejszym stopniu segmentu lodów rzemieślniczych, których produkcja dziś pozostaje na niezmienionym i mocno uśrednionym poziomie.

Wychodząc naprzeciw tym trendom i oczekiwaniom rynku stworzyliśmy program GIUBILEO – program dający możliwość stworzenia lodów o innym składzie – całkowicie zrozumiałym dla konsumenta, program przemiany i udoskonalenia lodów rzemieślniczych.

Catalogo Comprital PL 2014 OKLADKA BIALA

W ramach projektu opracowaliśmy odrębną linię produktów (baz i past do lodów), z których całkowicie wyeliminowaliśmy niezrozumiałe dla konsumenta składniki. Dzięki długoletniej pracy i doświadczeniu naszego działu technologicznego możemy zaprezentować dziś np.bazę do lodów, w której składzie nie znajdziemy mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych, karboksylometylocelulozy czy sztucznych barwników i aromatów. Nawet dekstrozę – cukier prosty – zastąpiliśmy dużo bardziej korzystnym produktem – CUKREM WINOGRONOWYM w postaci syropu, przede wszystkim po to, aby konsument miał świadomość co spożywa w naszych lodach. Całkowicie wyeliminowaliśmy także tłuszcze roślinne. Cała produkcja lodów mlecznych oparta jest na najwyższej jakości tłuszczach mlecznych – ze śmietany i mleka , czyli tak jak pracowali kiedyś tradycyjnie lodziarze. W naszej bazie znajdziemy także najwyższej jakości liofilizowaną (osuszoną) śmietankę. Składnikiem stabilizującym jest mączka z nasion chleba świętojańskiego – owoców drzewa uprawianego w klimacie śródziemnomorskim. Punktem wyjścia jest więc całkowicie zrozumiała dla konsumenta czysta etykieta.

Lody śmietankowe wyprodukowane przy użyciu bazy GIUBILEO LATTE mogą mieć więc następujący skład:

Mleko pełne, śmietanka świeża, cukier trzcinowy, cukier gronowy, miód, mączka nasion chleba świętojańskiego, sól, naturalna wanilia.

Do produkcji sorbetów owocowych opracowaliśmy bazę, w skład której wchodzi głównie specjalnie dobrana mieszanka pektyn – składnika pozyskiwanego z owoców. Ponieważ uaktywnia się ona tylko w określonej temperaturze, baza ta jest stosowana na gorąco. W praktyce sporządza się z niej syrop z wodą i cukrem, który stanowi bazę do sorbetów. Produkcja staje się więc jeszcze prostsza niż zazwyczaj. Wprowadziliśmy także tę samą bazę poddaną już obróbce termicznej w postaci płynnego syropu zapakowaną w karton podobnie jak mleko. Można więc także przygotowywać lody pracując na zimno. W oparciu o bazę pektynową można stworzyć także doskonałe semifreddo nie zawierające tłuszczów roślinnych.

Catalogo Comprital PL 2014 OKLADKA BIALABaza czekoladowa w linii Giubileo zawiera naturalną, sproszkowaną czekoladę. Uzyskane z niej lody smakują naprawdę doskonale.

Konsumpcja lodów nie zawierająca tłuszczów roślinnych i emulgatorów w ogóle jest pewnym ciekawym doznaniem. Sorbety smakują prawdziwymi owocami (do produkcji nie używa się past), ich smak jest czysty i naturalny. Lody błyskawicznie i całkowicie rozpuszczają się na podniebieniu nie pozostawiając żadnego nieprzyjemnego posmaku emulgatorów czy aromatów.

Aby osiągnąć idealną gładkość i strukturę, do której konsumenci są przyzwyczajeni nie używając żadnych dodatków nienaturalnego pochodzenia wprowadziliśmy dodatkowy, innowacyjny proces – mikronizację. Bazę poddajemy dokładnemu rozdrobieniu razem z pastą tuż przed mrożeniem w urządzeniu nazywanym mikronizerem. Proces ten trwa jednorazowo ok. 1min i pozwala osiągnąć jeszcze gładsze i bardziej kremowe lody dzięki zmniejszeniu cząsteczek i ujednoliceniu wszystkich składników.

Mikronizacja pozwoliła nadać lodom jeszcze jedną ciekawą właściwość. Lody poddane temu procesowi w temperaturze przechowywania (-18st.C) pozostają na tyle miękkie i smarowne, że można z powodzeniem wykonywać z nich lody na patyku czy torty lodowe, które da się pokroić po wyjęciu z mroźni. Lody te topią się także dużo wolniej niż standardowe.

Wejście lodziarza do programu Giubileo prócz wszystkich korzyści samych produktów pozwala także otrzymywać wsparcie sprzedażowe i pomoc w zakomunikowaniu konsumentowi wartości i naturalności lodów, które kupuje. Powstały materiały marketingowe, fotografie, strona internetowa a nawet specjalna strefa dla klientów programu Giubileo na najważniejszych targach branżowych.

 

Katalog Produktów Giubileo Experience

 

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress