BAZY OWOCOWE
Niskie dozowanie
PERFEKTA PLUS – w opisie : Baza owocowa o niskim dozowaniu, bez dodatku mleka i tłuszczów i emulgatorów . Perfecta gwarantuje najwyższą stabilność i trwałą strukturę we wszystkich środowiskach, również najbardziej kwaśnych, jak cytryna i marakuja. Produkt jest szybko i całkowicie rozpuszczalny, nie wymaga dojrzewania, nawet jeżeli przygotowuje się go na zimno. Dzięki optymalnemu napowietrzeniu uzyskane sorbety są kremowe i plastyczne przez bardzo długi czas. W połączeniu z linią INTEGRA daje wyniki, o jakich dotychczas można było jedynie marzyć.
To rozwinięcie koncepcji produktu, który odegrał ważną rolę w historii firmy Comprital. Mogło się wydawać, że nie jest już możliwe udoskonalenie perfekcji, jaka tkwi w naszych bazach owocowych, jednak dzięki doświadczeniu zdobytemu w ciągu minionych dziesięciu lat badań, dokonaliśmy kolejnego przełomu technologicznego. Perfectissima to najwyższa doskonałość lodów owocowych, osiągnięta dzięki nowej kombinacji stabilizatorów i emulgatorów, typowych dla bazy Perfecta oraz zaawansowanej mieszance włókien roślinnych i węglowodanów złożonych. Tak powstała Perfectissima, rozpuszczalna na zimno baza o dozowaniu 80 g/litr, która może być także używana w praktycznym syropie cukrowym. Jej zalety to długotrwała kremowa struktura (uzyskiwana bez użycia jakichkolwiek tłuszczów i pochodnych mleka), wysoka odporność na wahania temperatury i szczególna zdolność do utrzymywania naturalnych barw owoców, które pozostają świeże i pięknie prezentują się w sklepowej witrynie.
That’s a concentrated version of the Giubileo Frutta in order that the gelato maker can characterise the sorbet at the utmost levelthanks to the optimal dose of sugar (possibly cane sugar and grape sugar). The artisan can also use the Integra Fibra, a texture improver that we recommend above all to prepare sorbets with juicy fruits (such as lemon juice, for example), which often require the addition of solids to keep their softness. Glucose, dextrose, maltodextrin, starches, emulsifying agents and stabilisers with exotic names were replaced by fructose, pectin and vegetable fibres: all highly appreciated ingredients by the final consumer. Also in this case, the mix has to be hot prepared, possibly using the appropriate Giubileo XLP machine with its dedicated programmes.